Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βεγγέρα του μεσογειακού τουρισμού στην Ιερισσό

Καθώς ο ήλιος έγερνε «να αποκοιμηθεί» στον ορίζοντα της θάλασσας του Αγίου Όρους, στις παρυφές του Άθω, στην πόλη της Ιερισσού ήχησαν παραδοσιακές μελωδίες και έντονα μουσικά ‘αρώματα’ ταξίδεψαν τους περαστικούς στη Μεσόγειο, μέσα από τρυφερά τραγούδια – ύμνους στον έρωτα, αλλά και στις ομορφιές του τόπου. Η Βεγγέρα, η βραδινή επίσκεψη σε σπίτια για συζήτηση και διασκέδαση, δηλαδή, είχε ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι της από τους λόφους της αρχαίας Ακάνθου, έχοντας στο «τιμόνι» της την χορωδία της Ιερισσού και εκλεκτούς «επιβάτες» ντόπιους, αλλά και αρκετούς που είχαν καταφθάσει από τις όμορφες γωνιές της Σικελίας και της Κορσικής.

«Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια του Δήμου Αριστοτέλη να αναπτύξει τουριστικά τον τόπο, πατώντας επάνω στα βιωματικά στοιχεία που έχει, τη λαογραφία, την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον, που είναι το πακέτο το οποίο θέλουμε να δουν οι άνθρωποι που φιλοξενούμε εδώ στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και διευκρινίζει πως, «εκατό tour operators και δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ, έρχονται στην Ιερισσό για να ανακαλύψουν την περιοχή, γεύονται τα τοπικά μας προϊόντα, επισκέπτονται τις όμορφες γωνιές του τόπου και τελικά ζουν βιωματικά σαν ντόπιοι, αυτό που είναι η παγκόσμια τάση σήμερα στον τουρισμό».

Όσο για τη Βεγγέρα, είναι ένα ξεχωριστό γεγονός που αναβιώνει στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο των διεθνών δικτυώσεων του Δήμου Αριστοτέλη και συγκεκριμένα του προγράμματος «Πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», στο οποίο συμμετέχουν Σικελοί και Κορσικανοί, με σκοπό τη διάδοση του μεσογειακού πολιτισμού.

«Το πρόγραμμα “πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο”, είναι ένα πρόγραμμα δικής μας έμπνευσης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύμβουλος του δήμου Αριστοτέλη για τα τουριστικά θέματα Μαρία Πάππα και σημειώνει πως, «στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του προγράμματος, δικτυωθήκαμε πέρυσι με την Κορσική και τη Σικελία. Είμαστε επίσης έτοιμοι ώστε το πρόγραμμα σχολικών ανταλλαγών να αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο για να έχουμε σπουδαστές και μαθητές εδώ τον επόμενο Μάρτιο και Απρίλιο. Είναι μία μεσογειακή συνύπαρξη και σήμερα μέσα από μία βεγγέρα χορωδιών είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε και το υλοποιήσαμε και που βλέπουμε ότι θα έχουμε και αποτέλεσμα από την επόμενη χρονιά».

Από την «Παλιά πόλη» το κονβόι του μεσογειακού πολιτισμού, διέσχισε την παραλία, πέρασε από τα παραδοσιακά καρνάγια με τις μελωδίες και τα τραγούδια να πλημμυρίζουν την ανοιξιάτικη νύχτα. Φτάνοντας στο παραλιακό μέτωπο, οι χορωδίες του δήμου Αριστοτέλη έσμιξαν όλες σε μια, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα. Η Βεγγέρα κατέληξε στην κεντρική προβλήτα του οικισμού και εκεί ξεδιπλώθηκαν όλες οι δυνατότητες της μεσογειακής πολιτιστικής συνεργασίας, που φέρουν την υπογραφή της δικτύωσης του δήμου Αριστοτέλη με τη Μεσσήνη της Σικελίας, αλλά και του προγράμματος σχολικών και πολιτιστικών ανταλλαγών με σχολεία της Κορσικής.

«Ξεκινήσαμε μία ωραία και ελπιδοφόρα προσπάθεια για να δημιουργηθούν νέα κύματα τουρισμού στην περιοχή και εκτός σεζόν, δηλαδή και με τον τουρισμό των φοιτητών και των μαθητών, τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας, τον θρησκευτικού τουρισμό – λόγω της παρουσίας του Αγίου Όρους – οπότε νομίζω ότι είναι αρκετοί οι τομείς που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους κι εμείς να τους προωθήσουμε», τονίζει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Σικελίας, Δανιήλ Μακρής.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην εμπειρία που είχε από την επίσκεψή του στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, είπε: «Από αυτόν το λόφο της αρχαίας Ακάνθου μπορούμε να θαυμάσουμε όλο το μεγαλείο της μακεδονικής φύσης, το πράσινο και το γαλάζιο, το βουνό και τη θάλασσα που σμίγουν και δημιουργούν μία απαράμιλλη ομορφιά. Είναι ο γήινος παράδεισος και γι’ αυτό είμαστε εδώ με μία μικρή αντιπροσωπεία από τουριστικούς πράκτορες της Σικελίας και από τις ελληνικές κοινότητες. Θέλουμε να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να μπορέσουν όλο και πιο πολλοί άνθρωποι να γνωρίσουν την περιοχή και να την αξιοποιήσουν».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη γνωστοποίησε ότι σήμερα υπογράφτηκε το πρώτο σύμφωνο δικτύωσης και συνεργασίας με τη Μεσσήνη και υπάρχει διάχυτη η ελπίδα ότι αυτή είναι η αρχή για μια σημαντική συνεργασία σε επίπεδο πολλών μορφών τουρισμού. «Οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τον τόπο μας και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Βεγγέρα δίχως μεζέδες, όμως, δεν γίνεται και έτσι όλοι μαζί, κάτοικοι της περιοχής και καλεσμένοι, στο τέλος της εκδήλωσης απόλαυσαν τους μεζέδες των καπεταναίων, φρεσκοψαρεμένα θαλασσινά από τον κόλπο της Ακάνθου, παστό ορκύνι, το παραδοσιακό ιερισσιώτικο έδεσμα και τσίπουρο της περιοχής.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Τραγούδησε τον «Προσκυνητή» στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

Τον «Προσκυνητή» ερμήνευσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο διάσημο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας τραγουδοποιός ανέβασε βίντεο στο TikTok.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, εμφανίστηκε με την κιθάρα του σε μία αίθουσα του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, όπου τραγούδησε μία πιο τις διαχρονικές επιτυχίες του, τον «Προσκυνητή».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανέβασε το συγκεκριμένο βίντεο στο προφίλ του στο TikTok.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για μία σόλο συναυλία που θα δώσει στις 22 Απριλίου, στο Columbia, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

NEWSIT

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Columbia – Τραγούδησε τον «Προσκυνητή» στο κορυφαίο πανεπιστήμιο

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Eden in Ancient Olympia»: Η Τζόυς ΝτιΝτονάτο στέλνει ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη

Η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια της όπερας Τζόυς ΝτιΝτονάτο βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας πριν από λίγες ημέρες για να κινηματογραφήσει το «Eden», ένα ρηξικέλευθο πρότζεκτ που αποσκοπεί στην αφύπνιση του κοινού σχετικά με την κλιματική κρίση. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις 6, 7 και 8 Απριλίου, και η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει παγκοσμίως τον Ιούλιο, παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

 

Το «Eden» είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συναυλία. Είναι μια υπερβατική εμπειρία που μιλάει για την επείγουσα ανάγκη προστασίας της φύσης. Έχει συγκινήσει και ενεργοποιήσει το κοινό στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, συνδυάζοντας τη διαχρονική ομορφιά της μπαρόκ και της κλασικής μουσικής με ένα στοχευμένο κάλεσμα για δράση για την προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

 

Η διοργάνωση αυτού του σημαντικού γεγονότος, λίγες ημέρες πριν από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, έχει βαθιά σημασία. Αυτός ο εμβληματικός τόπος, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενσαρκώνει τις διαχρονικές αξίες της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού. Σε αυτή την ιστορική τοποθεσία, η διεθνούς φήμης μεσόφωνος και η ομάδα της ενώνουν τις δυνάμεις τους με το World Human Forum για να τιμήσουν το πνεύμα του Ολυμπισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης της ζωής στον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές.

 

«Οι καιροί αυτοί ζητούν επειγόντως από την ανθρωπότητα να αναδείξει την καλύτερή της πλευρά για να ξεπεράσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Αρχαία Ολυμπία, μαζί με αυτή τη διαχρονική και γεμάτη έμπνευση μουσική, φωτίζουν τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό τόπο, το “Eden” μας καλεί να ενωθούμε με ελπίδα, να υψώσουμε τις φωνές μας σε ένα κοινό σκοπό και να συνδεθούμε βαθύτερα, και με πολύ μεγαλύτερη φροντίδα, με τον κόσμο γύρω μας» σημειώνει η Τζόυς ΝτιΝτονάτο.

 

Την ΝτιΝτονάτο πλαισιώνει η συναρπαστική ορχήστρα Il Pomo d’Oro, με μουσικούς από όλο τον κόσμο, που διευθύνει ο Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας αλλά και ευθύνης. Στην παραγωγή της Αρχαίας Ολυμπίας, που σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος Ολιβιέ Σιμοννέ, η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια έχει προσκαλέσει τρία παιδικά χορωδιακά σχήματα: την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το σύνολο Chœur ECLATS από τη Γαλλία και τη διαπολιτισμική χορωδία νέων El Sistema Greece. Σε μια ιστορική στιγμή, ενώνονται για να τραγουδήσουν από κοινού τον Ολυμπιακό Ύμνο σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Αυτή η συμβολική προσέγγιση ενσαρκώνει το πνεύμα της ενότητας και της συνεργασίας που βρίσκεται στην καρδιά των Ολυμπιακών αξιών.

 

Η ταινία «Eden in Ancient Olympia» είναι μια πρωτοβουλία του World Human Forum, σε παραγωγή του World Human Forum, του ZDF/ARTE, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της UNITEL.

 

Η Τζόυς ΝτιΝτονάτο επιστρέφει αύριο (16/4) στην Αρχαία Ολυμπία για να ερμηνεύσει τον Ολυμπιακό Ύμνο στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι 2024.

ΦΩΤΟ credit WHF Stephan TalneauTalneau

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά τον Γιάννη Φέρτη

Ο Γιάννης Φέρτης, ηθοποιός με ισχυρή παρουσία στο θέατρο, άφησε το αποτύπωμά του και στον ελληνικό κινηματογράφο. Ήταν μία σταθερή αξία του. Υπήρξε ζεν πρεμιέ της οθόνης με έναν δικό του τρόπο, ο οποίος τον απομάκρυνε από τις κορώνες του ανάλαφρου θεάματος ή τις υπερβολές του μελό. Το πηγαίο ταλέντο του ήταν η δημιουργία λιτών χαρακτήρων. Εμφανίστηκε σε ταινίες που του εξασφάλιζαν τους οικονομικούς πόρους για να στηρίξει τα σχέδιά του στο θέατρο. Συνδέθηκε, όμως, και με έργα ανήσυχων δημιουργών κατά την περίοδο μετάβασης του κινηματογράφου μας από τον κλασικό προς το νέο. Ερμήνευσε τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Στάθηκε με απλότητα κι άνεση δίπλα στη Μπέτυ Αρβανίτη και τον Πέτρο Φυσούν στην ταινία «Ζεστός μήνας Αύγουστος», ένα φιλόδοξο εγχείρημα ελληνικού νουάρ από τον Σωκράτη Καψάσκη. Η ίδια ερμηνευτική σιγουριά τον διέκρινε στο αντιηρωικό και παραγνωρισμένο «Μπλόκο» του Άδωνι Κύρου, αλλά και στο αντιστασιακό δράμα «Με τη λάμψη στα μάτια» του Πάνου Γλυκοφρύδη. Κατά τη δεκαετία του ’80 έπαιξε στο «Ευτυχισμένο πρόσωπο της Λεωνόρας» του Ντίνου Μαυροειδή και στην «Υπόγεια διαδρομή» του Απόστολου Δοξιάδη. Ο τελευταίος ρόλος του στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν, το 2008, στη διασκευή του έργου του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Σκλάβοι στα δεσμά τους» από τον Τώνη Λυκουρέση.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά έναν σπουδαίο καλλιτέχνη εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του, στους φίλους του και σε όλους όσοι τον αγάπησαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ