Connect with us

ΚΟΣΜΟΣ

Κέιτ Μίντλετον: Παγκόσμιος συναγερμός για επιδημία καρκίνου στους κάτω των 50 – Ο άγνωστος παράγοντας

Συναγερμός για επιδημία καρκίνου που χτυπά νέους ανθρώπους κάτω των 50 ετών έχει σημάνει στους επιστήμονες μετά και την διάγνωση σοκ της Κέιτ Μίντλετον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DailyMail, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν την αιτία μιας μυστηριώδους «επιδημίας» καρκίνου, η οποία χτυπά τους κάτω των 50 ετών, μετά και την σοκαριστική ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον.

Η είδηση πως η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχει καρκίνο, έφερε στο προσκήνιο την ανησυχητική τάση που παρατηρείται με κορυφαίους γιατρούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για παγκόσμιο πρόβλημα.

Παρά την πολυετή έρευνα, οι ερευνητές δεν μπορούν να απαντήσουν με ακρίβεια στο τι κρύβεται πίσω από το πρόβλημα.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης της πριγκίπισσας της Ουαλίας, ένας χειρουργός ισχυρίστηκε ότι μπορεί να ευθύνεται ένας παράγοντας που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.

Ο καθηγητής Andrew Beggs, ειδικός χειρουργός παχέος εντέρου και ανώτερος κλινικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, είπε ότι: «Μπορεί να υπάρχει ένας άγνωστος περιβαλλοντικός παράγοντας που δεν έχουμε ανακαλύψει, παρά την εκτεταμένη έρευνα».

Και πρόσθεσε: «Ο καρκίνος σε νεαρές ηλικίες δεν είναι καθόλου σπάνιος. Διατηρώ μια κλινική για πρώιμο καρκίνο σε ενήλικες και βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους στα 40 τους να προσβάλλονται από καρκίνο».

Πρόσθεσε ότι άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν επίσης να συμβάλουν στην αύξηση αυτής της τάσης είναι οι καλύτερες μέθοδοι ανίχνευσης καρκίνου, η επίγνωση των συμπτωμάτων και ο καλύτερος έλεγχος γενετικών καταστάσεων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου.

Σημαντική αύξηση του καρκίνου στους νέους

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα δεδομένα στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ενώ τα ποσοστά καρκίνου έχουν αυξηθεί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, τα κρούσματα αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα στους νέους.

Σύμφωνα με το βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου, το ποσοστό επίπτωσης μεταξύ των νεότερων Βρετανών (ηλικίας μεταξύ 25-49 ετών) είναι τώρα 162,4 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα κάθε χρόνο. Αυτό είναι 22% υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό της δεκαετίας του ’90.

Συγκριτικά, τα ποσοστά για τους άνω των 75 ετών, που αντιπροσωπεύουν περίπου τις μισές περιπτώσεις καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυξήθηκαν μόνο κατά 9% την ίδια περίοδο.
Τα κρούσματα μεταξύ των κάτω των 50 ετών εξακολουθούν να είναι, στατιστικά μιλώντας, σπάνια, και αντιπροσωπεύουν μόνο μία στις 10 περιπτώσεις της νόσου στη Βρετανία.

Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να εντοπίσουν την αιτία, ανησυχεί τους ειδικούς.

Ο ογκολόγος Δρ Shivan Sivakumar, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, περιέγραψε την κατάσταση ως «επιδημία».

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μια επιδημία νέων (κάτω των 50 ετών) που προσβάλλονται από καρκίνο. Είναι άγνωστη η αιτία του γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά βλέπουμε περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν καρκίνο στην κοιλιά».

Ο καθηγητής Karol Sikora, παγκοσμίου φήμης ογκολόγος με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας, είπε στη MailOnline νωρίτερα φέτος ότι οι ειδικοί δεν είχαν ιδέα τι προκαλεί μια «τρομακτική» αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, ειδικά μεταξύ νεαρών γυναικών.

Μιλώντας σήμερα, πρόσθεσε ότι οι ειδικοί δεν μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο πίσω από την αύξηση του καρκίνου στους νέους.

Ανέφερε ακόμα ότι η αύξηση παρατηρείται εδώ και χρόνια και ότι «Δεν έχει καμία σχέση με τον Covid ή με τα εμβόλια – άρχισε να συμβαίνει πολύ πριν».

«Πιστεύω ότι πιθανότατα οφείλεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής -παχυσαρκία, λιπαρή διατροφή, καθιστική ζωή, όλη την ημέρα στο γραφείο και φυσικά καλύτερα διαγνωστικά τεστ».

Φαίνεται επίσης ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των φύλων στα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των νέων.

Τα στοιχεία του Βρετανικού Ερευνητικού Κέντρου Καρκίνου δείχνουν ότι οι γυναίκες στις αρχές της δεκαετίας των 40, όπως η Κέιτ Μίντλετον, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο σε σχέση με έναν άνδρα της ίδιας ηλικίας.

Η Βρετανία δεν είναι ακραία όσον αφορά την αύξηση των ποσοστών καρκίνου μεταξύ των νέων, με παρόμοια ποσοστά να παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε κόκκινο κρέας και χαμηλές σε φρούτα, καθώς και η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα αποτελούν κύριους παράγοντες κινδύνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal πέρυσι διαπίστωσε ότι οι περιπτώσεις πρώιμης εμφάνισης καρκίνου αυξήθηκαν συνολικά παγκοσμίως κατά 79% μεταξύ 1990 και 2019.

Οι ειδικοί προέβλεψαν επίσης ότι τα κρούσματα καρκίνου στους νέους θα αυξηθούν περαιτέρω, κατά 31% επιπλέον έως το 2030.

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι η Αυστραλία είχε τον υψηλότερο αριθμό πρώιμων διαγνώσεων καρκίνου στον κόσμο, με 135 κρούσματα ανά 100.000 άτομα το 2022.

Στο ίδιο δημοσίευμα της Daily Mail υπάρχει διαδραστικός χάρτης που αποτυπώνει τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο με τον καρκίνο σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Η Νέα Ζηλανδία έρχεται δεύτερη, με 119 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα στους νέους, ακολουθεί η Πορτογαλία με 89,3 περιπτώσεις ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Κύπρος, με 88,6 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ήταν πολύ χαμηλότερα αλλά εξακολουθούν να είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, έρχονται στην 28η και 6η θέση, αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με τον χάρτη της Daily Mail, ανιχνεύονται 61,9 περιπτώσεις καρκίνου ανά 100.000 άτομα κάτω των 50 ετών.

Πάνω από 375.000 περιπτώσεις καρκίνου ανιχνεύονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, που ισοδυναμεί με 1.000 κάθε μέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ο καρκίνο του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα και του εντέρου αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καρκίνου.

Πληροφορίες από Dailymail 

NEWSIT

Παγκόσμιος συναγερμός για επιδημία καρκίνου στους κάτω των 50 μετά τη διάγνωση της Κέιτ Μίντλετον – Ο άγνωστος παράγοντας και η Ελλάδα

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΚΟΣΜΟΣ

Ο James Hetfield «χτύπησε» τατουάζ από την τέφρα του Lemmy Kilmister των Motörhead

Ένα ασυνήθιστο τατουάζ έκανε ο frontman των Metallica, James Hetfield. «Χτύπησε» στο μεσαίο του δάχτυλο έναν «άσσο μπαστούνι» προς τιμήν του θρυλικού Lemmy Kilmister των Motörhead χρησιμοποιώντας την…τέφρα του!

Ο εμβληματικός frontman και μπασίστας του μέταλ συγκροτήματος Motörhead πέθανε σε ηλικία 70 ετών και προς τιμήν του ίδιου και της μπάντας ο φίλος του James Hetfield έκανε ένα πολύ ιδιαίτερο τατουάζ στο χέρι. Ο τραγουδιστής των Metallica χρησιμοποίησε την τέφρα του Lemmy Kilmister και με τη βοήθεια του tattoo artist του απέκτησε ένα σχέδιο πολύ χαρακτηριστικό που θυμίζει Motörhead.

Όπως δείχνει το στιγμιότυπο που μοιράστηκε στον επίσημο λογαριασμό του συγκροτήματος στο Ιnstagram, αποτύπωσε το σύμβολο του μπαστουνιού τράπουλας μέσα σε έναν σιδερένιο σταυρό στο μεσαίο του δάκτυλο και το μελάνι που χρησιμοποιήθηκε περιείχε λίγο από την τέφρα του αείμνηστου μουσικού.

 

«Με το σταθερό χέρι του φίλου μου και tattoo artist Κόρι Μίλερ απέκτησα αυτό το τατουάζ. Ένα αφιέρωμα στον φίλο και την πηγή έμπνευσής μου, τον Λέμι Κίλμιστερ. Χωρίς αυτόν, ΔΕΝ θα υπήρχαν οι Metallica» έγραψε στη λεζάντα ο τραγουδιστής. «Μαύρο μελάνι αναμεμειγμένο με λίγη από την τέφρα του που μου παραχωρήθηκε τόσο ευγενικά. Έτσι, τώρα μπορεί ακόμα να σηκώνει το μεσαίο δάχτυλό του στον κόσμο» συμπλήρωσε.

Το τατουάζ θυμίζει τον «άσσο μπαστούνι» το οποίο παραπέμπει στο θρυλικό «Ace of Spades», ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια των Motörhead, που έχει αφήσει ιστορία.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2015, ο frontman των Motörhead πέθανε από καρκίνο του προστάτη, καρδιακή αρρυθμία και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια στο σπίτι του στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια σε ηλικία 70 ετών.

Έξι χρόνια μετά το θάνατο του Λέμι Κίλμιστερ από καρκίνο οι στενοί του φίλοι μοιράστηκαν λίγη από την τέφρα του η οποία ήταν τοποθετημένη μέσα σε μικρές ασημένιες σφαίρες.

NEWSIT

Ο James Hetfield «χτύπησε» τατουάζ από την τέφρα του Lemmy Kilmister των Motörhead

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Η ριζική μεταμόρφωση του Τζόνι Ντεπ: Υπέρκομψος, αδυνατισμένος και κοντοκουρεμένος στο Λονδίνο

Άλλος άνθρωπος είναι ο Τζόνι Ντεπ λίγο πριν από τα 61α γενέθλιά του. Ο χολιγουντιανός ηθοποιός έχει υποβληθεί σε μια ριζική μεταμόρφωση, θυμίζοντας ελάχιστα τον μποέμικο εαυτό του, όπως τον είχαμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια.

Ο διάσημος ηθοποιός του Χόλιγουντ, Τζόνι Ντεπ (Johnny Depp) εθεάθη τον Φεβρουάριο στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου σκηνοθετεί τη νέα του ταινία Modi, για τη ζωή του διάσημου Ιταλού καλλιτέχνη και γλύπτη Αμεντέο Μοντιλιάνι.

Εκεί ο φακός τον αποθανάτισε φορώντας ένα σκουφάκι, ένα σακάκι παραλλαγής με μπάλωμα Τσε Γκεβάρα και μαλλιά μακριά που έφθαναν κάτω από τους ώμους του.

Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκτοτε έχει κάνει ένα σημαντικό make-over. Σε φωτογραφίες που εξασφάλισε η Daily Mail φαίνεται εντελώς διαφορετικό καθώς φθάνει το βράδυ της Δευτέρας (15.04.2024) στην κινηματογραφική πρεμιέρα της ταινίας «Jeanne Du Barry» στο Λονδίνο.

Ο Ντεπ έχει χάσει αρκετά κιλά, έδειχνε υπέρκομψος με το κοστούμι Dior που αναδείκνυε την αδυνατισμένη φιγούρα του ενώ είχε τα μαλλιά του κοντοκουρεμένα.

Φίλοι του σταρ του Χόλιγουντ, που τον Ιούνιο κλείνει τα 61 του χρόνια, εκμυστηρεύονται ότι ζει στο Λονδίνο για ένα διάστημα και ότι η πόλη του ταιριάζει.

Ένας από αυτούς λέει: «Ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ επεξεργάζεται τον Modi και ζει έναν πιο ήρεμο τρόπο ζωής από ό,τι κατά καιρούς στο παρελθόν».

Ο Johnny Depp λέγεται ότι κουρεύτηκε πριν από δύο εβδομάδες, περίπου, καθώς πρωταγωνιστεί σε νέα διαφημιστική καμπάνια του Dior, ως το πρόσωπο του αρώματος Sauvage, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις.

Ο Depp υποδύεται τον Λουδοβίκο XV στο «Jeanne Du Barry» και μιλάει γαλλικά στην ταινία. Η ταινία βγαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή και κυκλοφορεί στην Αμερική τον επόμενο μήνα. Η πρεμιέρα της έγινε στο Φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο.

 

Ερωτηθείς αν ένιωσε ένα είδους «μποϊκοτάζ από το Χόλιγουντ» μετά από καταγγελίες ενδοοικογενειακής κακοποίησης που έκανε εναντίον του η πρώην σύζυγός του Άμπερ Χερντ, είπε ότι οι ισχυρισμοί της ήταν «απλώς φωνήεντα και σύμφωνα που αιωρούνται στον αέρα».

«Δεν γύρισα από πουθενά», πρόσθεσε. «Δεν πήγα πουθενά».

 

Το 2022, ο Ντεπ κέρδισε στην πολύκροτη δίκη με την Άμπερ Χερντ στις ΗΠΑ εναντίον της Χερντ, με το δικαστήριο να διαπιστώνει ότι τον είχε δυσφημήσει όταν τον κατήγγειλε την ενδοοικογενειακή κακοποίηση στο άρθρο της Washington Post.

Το δικαστήριο επιδίκασε στον Τζόνι Ντεπ αποζημίωση ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Άμπερ Χερντ (Amber Heard) κέρδισε μία από τις αντεγκλήσεις της εναντίον του Ντεπ και υπέρ της επιδικάστηκαν 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο σταρ του Χόλιγουντ, Τζόνι Ντεπ, είχε χάσει τη δικαστική υπόθεση κατά της εφημερίδας «The Sun», η οποία σε σχετικό δημοσίευμα της το 2018 είχε χαρακτηρίσει τον ηθοποιό ως «Wife Beater» δηλαδή κακοποιητή.

Πληροφορίες από Dailymail

Continue Reading

ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Υόρκη: H καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν – To σύνθημα που κυριάρχησε στην Εθνική Παρέλαση

Με μία μεγαλειώση παρέλαση στην καρδιά του Μανχάταν, ο ελληνισμός της Νέας Υόρκης, όπως κάθε χρόνο, τίμησε την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας.

Η 5η Λεωφόρος στο Μανχάταν απέκτησε ελληνικό παλμό με τους Έλληνες ομογενείς να παρελαύνουν υπο τους ήχους εμβατηρίων, μεταξύ αυτών και το «Μακεδονία Ξακουστή».

Η φετινή παρέλαση ήταν αφιερωμένη στην συμπλήρωση των πενήντα ετών από την τουρκική εισβολή και κατοχή του βορείου τμήματος της Κύπρου.

Δεκάδες ομογενειακές οργανώσεις, κοινότητες, σχολεία, σύλλογοι και οργανισμοί του ελληνισμού και χιλιάδες πολίτες ντυμένοι με εθνικές ενδυμασίες και κρατώντας ελληνικές σημαίες στα χέρια γέμισαν με γαλανόλευκα χρώματα τους δρόμους της Νέας Υόρκης δίνοντας δυναμικό παρών στην πιο εμβληματική εκδήλωση του απόδημου ελληνισμού.

Τα βλέμματα όλων τράβηξε το άγημα των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που παρέλασαν περήφανοι και καμαρωτοί σε άψογο σχηματισμό.

Στην παρέλαση συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό οργανισμοί με πενηνταέξι άρματα και έντεκα φιλαρμονικές, μεταξύ αυτών η Παλαιά Φιλαρμονική της Κέρκυρας που ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη με ενενήντα μουσικούς για να πλαισιώσει την παρέλαση και τις παράλληλες εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ομογένεια.

Προηγουμένως είχε τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου και παρουσία του αντιπροέδρου της βουλής των Ελλήνων Γιάννη Πλακιωτάκη, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη, του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, των βουλευτών Φίλιππου Φόρτωμα, Νίνας Κασιμάτη, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, Μιλένας Αποστολάκη, Ρένας Δούρου, της πρέσβειρας της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αικατερίνης Νασίκα, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκης Ντίνου Κωνσταντίνου και του υποψήφιου ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Αυτιά.

Τελετάρχης της φετινής παρέλασης ήταν ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο οποίος όμως λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αναχώρησε εσπευσμένα για την Ελλάδα το βράδυ του Σαββάτου.

NEWSIT

Νέα Υόρκη: H καρδιά του ελληνισμού χτύπησε στο Μανχάταν – To σύνθημα που κυριάρχησε στην Εθνική Παρέλαση

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ