Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη

Πέθανε σε ηλικία 81 ετών η τραγουδίστρια Ρένα Κουμιώτη, μία από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νέου κύματος. Η είδηση έγινε γνωστή μέσα από μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο Facebook.

   «H Ρένα Κουμιώτη δεν είναι πια μαζί μας. “Έφυγε” σήμερα ξημερώνοντας Δευτέρα 3 Απριλίου 2023 ύστερα από δύο μήνες προσωπικής μάχης με τη ζωή. Η μεγάλη ερμηνεύτρια όμως θα ζει πάντα ανάμεσά μας με τα τραγούδια της . Όσοι είχαμε τη μέγιστη τιμή, να τη ζήσουμε από κοντά , γνωρίσαμε το ήθος , την ψυχή, την σεμνότητα και την αξιοπρέπειά της. Μια μεγάλη κυρία “έφυγε” αλλά θα είναι πάντα εδώ. Δεν σταματούν έτσι του ρολογιού οι δείκτες…», αναφέρεται στην ανάρτηση.

   Η Ρένα Κουμιώτη γεννήθηκε στη Νέα Ιωνία Αττικής, από πατέρα Σμυρνιό και μητέρα Κωνσταντινουπολίτισσα. Ορφάνεψε νωρίς από μητέρα και η οικογένεια μετακινήθηκε στην Δραπετσώνα και την Κοκκινιά, όπου και μεγάλωσε. Η κρυστάλλινη φωνή της και οι ερμηνείες της την καθιέρωσαν τις δεκαετίες του 60 και 70 με ανεξίτηλες επιτυχίες στο ελληνικό τραγούδι και το Νέο Κύμα. Μεσουράνησε στη δισκογραφία με τα τραγούδια «Σταμάτησε του ρολογιού οι δείχτες», «’Αναψε καινούργιο μου φεγγάρι» του Μίμη Πλέσσα, στο «Θαλασσσινό τριφύλλι» του Λίνου Κόκοτου, η «’Αγια Κυριακή» του Κώστα Βίρβου και Μίμη Πλέσσα στον δίσκο τους «Θάλασσα Πικροθάλασσα». Από το 1969 έως και το 1974 η παρουσία της στη δισκογραφία ήταν καταιγιστική.

    Το 1974 βρέθηκε για δουλειά στον Καναδά όπου γνώρισε και παντρεύτηκε τον δεύτερο σύζυγό της. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1983 η παρουσία της τόσο στη δισκογραφία, όσο και σε ζωντανές εμφανίσεις ήταν επιλεκτική, κυρίως σε καλοκαιρινές συναυλίες αλλά και μουσικές σκηνές.

    Η Ρένα Κουμιώτη ξεκίνησε να εργάζεται το 1968 στην «Απανεμιά» μαζί με τον Μανώλη Μητσιά, που μόλις είχε κατέβει απ’ τη Θεσσαλονίκη. Λίγες μέρες αργότερα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος της προτείνει να τραγουδήσει με τον Γιάννη Πουλόπουλο στον δίσκο «Ο Δρόμος» που ετοίμαζαν μαζί με τον Μίμη Πλέσσα.

   Το πρώτο τραγούδι που ερμήνευσε ήταν το «Δώσε μου το στόμα σου», γνωστό ως «Χελιδονάκι». Και ακολούθησε το «Πρώτη φορά». Από την «Απανεμιά» βρίσκεται ξαφνικά να δουλεύει με τον Γιάννη Πουλόπουλο, τον Στράτο Διονυσίου και τον Λευτέρη Μυτιληναίο στο «Καν-Καν». Την ίδια χρονιά στο θέατρο «REX» στον θεατρικό «Δρόμο».

    Και μετά στα «Δειλινά» για τρεις σεζόν, απ’ τον Οκτώβριο του 1970 μέχρι το 1972.Εκεί κι ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, ο Σταμάτης Κόκοτας, ο Χρηστάκης κι ο Γιώργος Ζαμπέτας. Το 1972, συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα στο θέατρο Μπουρνέλη. Μετά τα «Δειλινά» πήγε στη «Φαντασία». Πάλι με τον Πουλόπουλο στην Πλάκα, μετά ξανά στο «Καν-Καν» με Διονυσίου και Ζαμπέτα.

   Πληροφορούμενη την απώλεια της Ρένας Κουμιώτη, η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ανάμεσα στον πλούτο των καλών τραγουδιστών της ελληνικής μουσικής, η Ρένα Κουμιώτη ξεχώρισε από την πρώτη της εμφάνιση, με ερμηνείες που είχαν ξεχωριστό χαρακτήρα, ένταση, δύναμη, συναίσθημα, μελωδικότητα και επιβλητικότητα μαζί. Συμμετέχοντας στον «Δρόμο» του Μίμη Πλέσσα, έναν από τους εμβληματικότερους δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας, από τα πρώτα της βήματα συνέδεσε την πορεία της με τα τραγούδια του και με τις εμφανίσεις της σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Μέσα σε λίγα χρόνια, συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες και τραγουδιστές και άφησε το μοναδικό της αποτύπωμα στην εποχή των μπουάτ, πριν αποφασίσει να φύγει από την Ελλάδα για να αφιερωθεί στην οικογένειά της. Όμως απέδειξε ότι ακόμη και με μεγάλα διαλείμματα στις εμφανίσεις της, η παρουσία της ήταν πάντα έντονη και τα τραγούδια της αγαπημένα από το κοινό. Οι αξέχαστες ερμηνείες της θα εξακολουθήσουν να μας θυμίζουν τη σημαντική της παρουσία στην ελληνική μουσική. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της και στους φίλους της». 

   Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έκανε την εξής δήλωση: «Θεωρώ την απουσία σημαντικότερη της παρουσίας, απ’ το να μην έχεις τίποτα να πεις. Έκανα πέντε πράγματα, ας μην τα κάνω σκόνη», είχε πει η Ρένα Κουμιώτη σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της και έτσι πορεύτηκε: Μέσα από τη δουλειά της και τη φωνή της. Μια σπουδαία φωνή, χαρισματική και αναγνωρίσιμη, μία άψογη επαγγελματίας που όμως κράτησε για το τραγούδι τη χαρά και τον ενθουσιασμό του ερασιτέχνη, μία ερμηνεύτρια που συνεργάστηκε με τον Ελύτη, τον Λοΐζο, το Πλέσσα, τον Παπαδόπουλο και τόσους ακόμα σε σπουδαίες και εμβληματικές δισκογραφικές δουλειές που σημάδεψαν μια εποχή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι καλά…” στο Θέατρο Αθήναιον

“Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι καλά…”
του Βασίλη Κατσικονούρη

25 και 26 Μαΐου στο Θέατρο Αθήναιον

Μια Θεατρική Παράσταση του “ΘΕΑΤΡΟ52”
σε σκηνοθεσία Ρίτσας Γεωργιάδου

Το Θέατρο52 παρουσιάζει τον εμβληματικό μονόλογο “Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι καλά…” του Βασίλη Κατσικονούρη στο Θέατρο Αθήναιον. Πρόκειται για τον απολογισμό μιας γυναίκας – μάνας, που απευθύνεται στις νεότερες γενιές.
Είναι η ακύρωση των προσδοκιών της για όσα έζησε και δεν έζησε, καταφεύγοντας στο γλυκόπικρο “πάλι καλά” ως μια τραγική διαπίστωση, αλλά και μια σανίδα σωτηρίας που θα της δώσει δύναμη να προχωρήσει παρακάτω.

Ένας μονόλογος ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα, στον θυμό και στη συγχώρεση, στην τρυφερότητα και στην απόγνωση.

Teaser Παράστασης
Παραγωγή: Θέατρο52

Παίζει η Γεωργία Δάρτση
Εύζωνας: Μαρίνα Ψειράκη
Σκηνοθεσία: Ρίτσα Γεωργιάδου
Πρωτότυπη Μουσική Παράστασης: Δημήτρης Μισιρλής
Ποίηση: Άγγελος Σικελιανός
Πιάνο: Σάββας Παυλίδης
Κιθάρες: Δημήτρης Μισιρλής
Τραγούδι: Σταυρούλα Κεσούρη
Βίντεο Εισαγωγής: Βασίλειος Σαρίκος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μισιρλής
Γραφιστική Επιμέλεια: Μαρίνα Ψειράκη
Ηχοληψία: Σταυρούλα Κεσούρη
Σκηνικά: Ζαχαρούλα Βουγιουκλίωτη – Θοδωρής Μανίτσας
Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου

Στο βίντεο της εισαγωγής συμμετέχει η χορεύτρια Κωνσταντίνα Τζηκαλιού.

Ευγενική παραχώρηση αξεσουάρ για το βίντεο: “Harley Davidson Thessaloniki”, Κώστας Βάσσος.

Πληροφορίες:
Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι καλά…
Κινηματοθέατρο Αθήναιον
Βασ. Όλγας 35
Τηλ. Επικοινωνίας – Πληροφορίες: 
Θέατρο Αθήναιον: 690 646 7283
Θέατρο52: 693 730 4340
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο, 25 Μαΐου στις 21.00
Κυριακή, 26 Μαΐου στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10.00€
Προπώληση εισιτηρίων: 
Στο ταμείο του Θεάτρου και στην Goldmall.gr

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκλεκτοί μουσικοί της ΚΟΑ στο πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών με μελωδίες από τη Βιέννη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, εκλεκτοί μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μας εισάγουν στο πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών με μελωδίες από τη…Βιέννη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on (Μόρφω Παπαδημητρίου – βιολί, Κώστας Καραγεωργόπουλος – βιολί, Αλέξανδρος Παπανικολάου – βιόλα,Ήβη Παπαθανασίου – βιολοντσέλο) μας καλεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με ένα πρόγραμμα που συγκινεί.

Ερμηνεύονται έργα συνθετών που έζησαν και έδρασαν στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τρεις συνθέτες, τρεις διαφορετικές εποχές, μία πόλη.

Ξεκινώντας από το Τέταρτο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Μπετόβεν. Σύνθεση θυελλώδη, γεμάτη ένταση.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται μια εκδοχή του κατανυκτικού κουαρτέτου εγχόρδων Fratres, του 88χρονου σήμερα Εσθονού συνθέτη Άρβο Περτ.

Τέλος, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του «συνθέτη του Θεού» Άντον Μπρούκνερ, θα ακουστεί το Κουαρτέτο εγχόρδων του σε ντο ελάσσονα.

 

Το πρόγραμμα

 

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)

Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 αρ.4

 

ΑΡΒΟ ΠΕΡΤ (γεν. 1935)

Fratres (εκδοχή για κουαρτέτο εγχόρδων)

 

ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824 – 1896)

Κουαρτέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on

Μόρφω Παπαδημητρίου, βιολί

Κώστας Καραγεωργόπουλος, βιολί

Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιόλα

Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο

 

Στις 19:00, μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, θα προηγηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Τραγούδησε τον «Προσκυνητή» στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

Τον «Προσκυνητή» ερμήνευσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο διάσημο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας τραγουδοποιός ανέβασε βίντεο στο TikTok.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, εμφανίστηκε με την κιθάρα του σε μία αίθουσα του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, όπου τραγούδησε μία πιο τις διαχρονικές επιτυχίες του, τον «Προσκυνητή».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανέβασε το συγκεκριμένο βίντεο στο προφίλ του στο TikTok.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για μία σόλο συναυλία που θα δώσει στις 22 Απριλίου, στο Columbia, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

NEWSIT

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Columbia – Τραγούδησε τον «Προσκυνητή» στο κορυφαίο πανεπιστήμιο

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ