Connect with us

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οινο-ξεναγήσεις και οινο-γευσίες την Κυριακή με ελεύθερη είσοδο σε 21 οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος

Για οινο-ξεναγήσεις και οινο-γευσίες προσκαλούν τους φίλους του κρασιού την Κυριακή, 12 Νοεμβρίου, εικοσιένα επισκέψιμα οινοποιεία, μέλη της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», συμμετέχοντας στον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού».
    Μία πρόταση για κάθε περιηγητή που αγαπά την ύπαιθρο, τη γαστρονομία και τον οίνο, ώστε να βιώσει τη μοναδική εμπειρία που ο οινοτουρισμός προσφέρει, γνωρίζοντας όλη τη διαδικασία της παραγωγής κρασιού στις κτιριακές εγκαταστάσεις των οινοποιείων, στους χώρους οινοποίησης, ωρίμασης, παλαίωσης και φυσικά στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο των γευστικών δοκιμών.
    Η είσοδος στα οινοποιεία των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος είναι δωρεάν. Το κοινό ωράριο λειτουργίας είναι 11:00 με 17:00, εκτός από εξαιρέσεις που αναφέρονται παρακάτω κατά περίσταση.

Τα επισκέψιμα οινοποιεία:
Διαδρομή του Κρασιού των θεών του Ολύμπου
-Κτήμα Κατσαρού στην Κρανιά Ολύμπου
Ωράριο 12:00-17:00

Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου
-Zoinos Winery στη Ζίτσα Ιωαννίνων

Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών
-Αμπελώνας Καμκούτη στο Βελβεντό Κοζάνης
-Κτήμα Βογιατζή στο Βελβεντό Κοζάνης
-Κτήμα Στεργίου στη Μεταμόρφωση Καστοριάς
-Κτήμα Άλφα στο Αμύνταιον Φλώρινας

Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
-Κτήμα Ζην Ηδέως στο Λουτράκι Αλμωπίας Πέλλας
-3Γενιές – Οικογένεια Θωμαΐδη στην Πιπεριά, Αριδαία Πέλλας
-Μικρό Κτήμα Τίτου στη Θέση Δύο Ποτάμια, Γουμένισσα Κιλκίς

Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
-Βαένι Νάουσα στην Επισκοπή Ημαθίας
Ωράριο 11:00-16:00
-Αργατία στο Ροδοχώρι Ημαθίας
Επίσκεψη κατόπιν επικοινωνίας
-Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιανακοχώρι Ημαθίας
-Κτήμα Φουντή στη Νέα Στράντζα Ημαθίας

Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης
-Οινοποιείο Κεχρής στο Καλοχώρι
-Κτήμα Φλόριαν στον Τρίλοφο
-Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή

Διαδρομή του Κρασού του Διονύσου
-Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Κοκκινοχώρι Καβάλας
-Nico Lazaridi στην Αγορά Δράμας
Ξεναγήσεις κάθε μισή ώρα, 11:00-16:00 (τελευταία ξενάγηση)
-Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή Δράμας
-Κτήμα Παυλίδη στα Κοκκινόγεια Δράμας
-Το Κτήμα τ’ Αποστόλη στους Αμπέλους Σερρών
Ωράριο 11:00-18:00

Παράλληλες εκδηλώσεις – Προτάσεις
Κτήμα Γεροβασιλείου
Ο εικαστικός Γιώργος Τζινούδης ζωγραφίζει ζωντανά έναν ορίζοντα σε κόκκινο και λευκό, στο καφέ του Μουσείου Γεροβασιλείου.
Το Κτήμα τ’ Αποστόλη
Μπρουσκέτα και κρασί: 4 παραλλαγές του διάσημου ιταλικού ορεκτικού εναρμονισμένες με 3 διαφορετικές ετικέτες κρασιού & 1 απόσταγμα του Κτήματος. Ωράριο 11:00-17:00 ανά μία ώρα κατόπιν κράτησης στο 6946579507, δωρεάν!
Κτήμα Φλόριαν
Έκθεση αυτοκινήτων αντίκες και οινογευσία διαχρονικών κρασιών.
Κτήμα Φουντή
Κάθετη γευστική δοκιμή της ετικέτας «Κτήμα Φουντή».
3Γενιές – Οικογένεια Θωμαΐδη
Οι επισκέπτες στο οινοποιείο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και άλογα.
    Στο πλαίσιο της ημέρας θα πραγματοποιηθεί και θεματικός διαγωνισμός φωτογραφίας «Τα χρώματα του φθινοπώρου» με ανάρτηση φωτογραφιών της «Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού» στις 12/11/23, από οινοποιείο της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος». Οι 5 πρώτοι νικητές/ριες θα λάβουν ως έπαθλο από τρεις φιάλες με κρασιά της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος».  Για περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.winemakersofnorthgreece.gr

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σαββατοκύριακο στην Κέα: Σούπερ απόδραση 2 ώρες από την Αθήνα

Η Κέα (Τζια) αποτελεί ιδανική επιλογή για εκείνους που θέλουν να αποδράσουν αυτή την περίοδο από το κλεινόν άστυ σε έναν κοντινό νησιωτικό προορισμό.

Το όμορφο Κυκλαδονήσι απέχει περίπου 1 ώρα με το πλοίο από την Αττική και αυτό είναι το μεγάλο του ατού που το καθιστά δημοφιλή προορισμό για σύντομες αποδράσεις.

Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων, λοιπόν, χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του, για τις πανέμορφες παραλίες και μία γραφική Χώρα.

Οι βασικοί οικισμοί της Κέας ή Τζιας, είναι η Ιουλίδα, στην ουσία η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι και το λιμάνι της η Κορησσία.

Η Ιουλίδα αποτελεί τον πιο γραφικό οικισμό του νησιού. Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη στις πλαγιές δύο λόφων κι έχει δημιουργηθεί πάνω στα ερείπια αρχαίας πόλης.

Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική της σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά καλντερίμια και το άπλετο φως του ήλιου, καθώς και η απρόσκοπτη θέα στα νερά του Αιγαίου, αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν την Ιουλίδα αγαπημένη επιλογή των ταξιδιωτών.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

NEWSIT

Σαββατοκύριακο στην Κέα: Σούπερ απόδραση 2 ώρες από την Αθήνα

 

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Σημείο αναφοράς στη Σκιάθο το σπίτι-μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Λίγα μόλις βήματα μακριά από το πολύβουο λιμάνι της Σκιάθου και στην καρδιά του πιο κοσμοπολίτικου σημείου της Χώρας, ένα μικρό δρομάκι προς τα δεξιά οδηγεί στην όμορφη μικρή πλατεία στο μέσο της οποίας, ένα μεγάλο δέντρο χαρίζει απλόχερα τη δροσερή σκιά του στους επισκέπτες του κατάλευκου σπιτιού που περιμένουν να μπουν μέσα και να θαυμάσουν τα υπάρχοντα-εκθέματα του αγίου της ελληνικής λογοτεχνίας, του σπουδαίου Σκιαθίτη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Με απλά λόγια, όπως ήταν άλλωστε και όλη η ζωή του μεγάλου λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, είναι το σπίτι-μουσείο που έζησε στην πατρίδα του τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από το 1954 πέρασε στον Δήμο Σκιάθου και κι από το 1965 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία, ενώ το 1990 πραγματοποιήθηκαν εργασίες επισκευής και στερέωσης του κτιρίου.

Το υπέροχο διώροφο σπίτι που είναι κλασικό δείγμα σκιαθίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, χτίστηκε το 1860 από τον πατέρα του μεγάλου λογοτέχνη, τον ιερωμένο Αδαμάντιο όπως μπορεί να διακρίνει ο κάθε επισκέπτης, στην εντοιχισμένη από τότε επιγραφή στην είσοδο του σπιτιού.

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης που γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου 1851 στη Χώρα και πέθανε στον τόπο που γεννήθηκε το 1911 είχε μία εξαιρετικά λιτή ζωή ακόμη και στην Αθήνα όπου έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του. Είχε πέρα από το σπουδαίο συγγραφικό του έργο να επιδείξει και μία πρωτόγνωρη λιτότητα και στην καθημερινότητά του, ενώ ήταν και βαθιά θρησκευόμενος, κάτι που φαίνεται αποτυπωμένο και στο εσωτερικό του σπιτιού.

Μια εξωτερική ξύλινη σκάλα στην ανατολική πλευρά οδηγεί τους επισκέπτες στο εσωτερικό του σπιτιού που είναι διώροφο, με ανώγι και κατώγι, ενώ στο ανώγι, μια στενόμακρη είσοδος οδηγεί σε τρία δωμάτια.

Το ανώγι, δηλαδή ο πρώτος όροφος διατηρείται αυτούσιος με τα αυθεντικά του έπιπλα, αντικείμενα της εποχής και πολλά από τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το μελανοδοχείο του, το σεντούκι του και το κρεβάτι του, ενώ στο σαλόνι με το παραδοσιακό τζάκι και τα αυθεντικά έπιπλα, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης πέρασε τα τελευταία του χρόνια πριν πεθάνει από πνευμονία.

Στα δεξιά της εισόδου, υπάρχει ένα μικρό σχετικά δωμάτιο, όπου υπάρχουν τα βιβλία και τα θρησκευτικά άμφια του πατέρα του συγγραφέα, του παπα Αδαμάντιου. Το μικρό αυτό δωμάτιο διαθέτει μόνο ένα παράθυρο, ένα κρεβάτι και ένα ντουλάπι χωμένο στον τοίχο, μοιάζοντας περισσότερο με κελί μοναχού. Αυτό τον χώρο ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης το χρησιμοποίησε αργότερα όταν πια είχε επιδεινωθεί πολύ η υγεία του τόσο ως γραφείο όσο και σαν υπνοδωμάτιο.

Το σαλόνι του σπιτιού με τους χρωματικούς ρόμβους στο ταβάνι, βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την είσοδο και στα αριστερά υπάρχει το τζάκι, που ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης αγαπούσε πολύ σαν χώρο. Πάνω από το τζάκι, δύο μικρά ράφια έχουν ακόμη τις κούπες και τα φλιτζάνια με τα νησιώτικα αυθεντικά σχέδια, που χρησιμοποιούσε ο μεγάλος συγγραφέας.

Μία εσωτερική ξύλινη σκάλα οδηγεί στην αυλή και στο ισόγειο του σπιτιού, το οποίο χρησιμοποιούνταν από την οικογένεια ως αποθηκευτικός χώρος. Σήμερα, λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος παλαιών και νέων εκδόσεων του Σκιαθίτη συγγραφέα.

Ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε ότι «για μας, για το νησί μας, για τον Πολιτισμό μας, η ανάδειξη του σπιτιού του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη είναι κορυφαίας σημασίας. Είναι τοπόσημο για τον τόπο μας και μια ολοζώντανη ιστορία που οφείλουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε στους επισκέπτες της Σκιάθου και στους νεότερους. Για το νησί, το όνομα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ιερό και αξεπέραστο. Τιμούμε στο μέγιστο δυνατό, τον σπουδαίο λογοτέχνη που αποτελεί σημαία για το νησί μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έμβλημα του δήμου Σκιάθου είναι το πρόσωπο του μεγάλου μας συγγραφέα, η πιο σημαντική οδός του νησιού φέρει το όνομά του αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου ονομάζεται «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».

 Η. Παπαδημητρίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τουρισμός: Οι Γερμανοί προτιμούν περισσότερο την Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα για τις διακοπές τους

Υψηλότερο ποσοστό των Γερμανών προτιμούν την Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα για τις διακοπές τους, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Γερμανικής Τουριστικής Ανάλυσης (Deutsche Tourismusanalyse 2024), η οποία δημοσιεύτηκε προχθές (16.04.24).

Συγκεκριμένα, το 3,5% των ερωτηθέντων στη Γερμανία απάντησε πως η Τουρκία είναι η πιο αγαπημένος προορισμός για διακοπές, ενώ το 2,8% απάντησε η Ελλάδα.

Ωστόσο, αναλυτές επισημαίνουν πως η διαφορά αυτή μπορεί να οφείλεται στο πολύ μεγαλύτερο πλήθος των Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία σε σχέση με εκείνο των Ελλήνων μεταναστών.

Κατ΄ άλλα, η Ελλάδα αποτελεί τον έκτο πιο αγαπημένο τουριστικό προορισμό των Γερμανών, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Πρώτος αγαπημένος προορισμός των Γερμανών είναι η χώρα τους (28,2%), έπειτα η Ισπανία (8,4%), ακολουθεί η Ιταλία (5,9%), η Σκανδιναβία (3,8%), η Τουρκία (3,5%), η Ελλάδα (2,8%), η Γαλλία (2,3%), η Αυστρία (1,8%) και τέλος η Κροατία (1,7%).

NEWSIT

Τουρισμός: Οι Γερμανοί προτιμούν περισσότερο την Τουρκία σε σχέση με την Ελλάδα για τις διακοπές τους

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ