Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Γιάννη Φέρτη: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» στον σπουδαίο ηθοποιό – Πλήθος καλλιτεχνών στο Α’ Νεκροταφείο

Ο Γιάννης Φέρτης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών την Κυριακή 14 Απριλίου και σήμερα Τρίτη 16/4 πραγματοποιήθηκε η κηδεία του σπουδαίου ηθοποιού στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι του Γιάννη Φέρτη βρέθηκαν από νωρίς στο νεκροταφείο για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο ηθοποιό του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Τραγική φιγούρα η τελευταία σύζυγός του, Μαρίνα Ψάλτη, η οποία δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της κατά τη διάρκεια της εξόδιου ακολουθίας.

Πλήθος ηθοποιών και καλλιτεχνών έδωσαν το παρών στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για να αποχαιρετήσουν τον Γιάννη Φέρτη στην τελευταία του κατοικία. Οι γυναίκες της ζωής του, Μιμή Ντενίση, Ξένια Καλογεροπούλου και Τάνια Τσανακλίδου αλλά και εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου, όπως η Μαρινέλλα, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ο Σταμάτης Φασουλής, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου κ.α.

Επιθυμία της οικογένειας ήταν, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί οικονομικά το έργο του ταμείου αλληλοβοηθείας του σωματείου Ελλήνων ηθοποιών.

Δες φωτογραφίες:

Η τελευταία σύζυγός του, Μαρίνα Ψάλτη

Μιμή Ντενίση

Ο αδελφός του, Κώστας Φέρτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης

Γρηγόρης Βαλτινός

Τάνια Τσανακλίδου

Ελένη Κούρκουλα

Ξένια Καλογεροπούλου-Σταμάτης Φασουλής

Κώστας Αρζόγλου

Κατερίνα Λέχου

Ναταλία Τσαλίκη

Καρυοφυλιά Καραμπέτη – Κώστας Φαλελάκης

Πηνελόπη Αναστασοπούλου

Μαρινέλλα

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος

Σπύρος Μπιμπίλας – Ηρώ Μανέ

Μίρκα Παπακωνσταντίνου

Φαίη Ξυλά

Ποιος ήταν ο Γιάννης Φέρτης:

Γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1938 και αποφοίτησε από τη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο θέατρο το 1959 στο έργο “Η ηλικία της νύχτας” του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν έργα όπως “Όρνιθες” του Αριστοφάνη, “Ευρυδίκη” του Ζαν Ανούιγ, “Γλυκό πουλί της νιότης” του Τενεσί Ουίλιαμς, “Επικίνδυνη στροφή” του Τζον Πρίσλεϊ, “‘Ασκηση πέντε δακτύλων” του Πίτερ Σάφερ κ.α.

Έγινε συνιδρυτής του Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου και εμφανίστηκε στα έργα “Καπιταίν Σελ, Καπιταίν Εσό” του Σερζ Ρεζβάνι και “Η μάνα” του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Από το 1967 και για μια δεκαετία, ως θιασάρχης μαζί με την Ξένια Καλογεροπούλου, ανέβασε σημαντικά θεατρικά έργα όπως “Ο γλάρος” του Αντόν Τσέχοφ, “Αφροδίτη και ντετέκτιβ” του Πίτερ Σάφερ, “Καημένε μου Μάρικ” του Αλεξέι Αρμπούζοφ, “Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος” του Όσκαρ Ουάιλντ, “Η ηδονή της τιμιότητας” του Λουίτζι Πιραντέλο, “Ο άνθρωπος, το κτήνος και η αρετή” του Λουίτζι Πιραντέλο, “Ο δάσκαλος του Μπέρτολτ Μπρεχτ” και “Βρικόλακες” του Ερρίκου Ίψεν.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 πρωταγωνίστησε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στο “Νυφικό κρεβάτι” του Γιαν ντε Χάρντογκ, με τον θίασο Καρέζη-Καζάκου στην “Παναγία των δολαρίων” του Γκάρσον Κάνιν και με τους Μάνο Κατράκη και Μελίνα Μερκούρη στο έργο “Συντροφιά με τον Μπρεχτ” του Μπέρτολτ Μπρεχτ. Τη δεκαετία του 1980 ανέβασε με τον δικό του θίασο στο θέατρο Αθηνά το “Γλυκό πουλί της νιότης” του Τενεσί Ουίλιαμς, με συμπρωταγωνίστρια τη Μελίνα Μερκούρη, το “Μπεντ” του Μάρτιν Σέρμαν, “Το τέλος της κυρίας Τσέινι” του Φ. Λόνσντεϊ με συμπρωταγωνίστρια τη Μιμή Ντενίση, “Το παιχνίδι του έρωτα” του Πιέρ ντε Μαριβώ, τα “Οργισμένα νιάτα” του Τζον Όσμπορν, “Το πιο αληθινό” του Τομ Στόπαρντ, “Αμαντέους” και “Μαύρη κωμωδία” του Πίτερ Σάφερ, “Επικίνδυνες σχέσεις” του Κρίστοφερ Χάμπτον.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις “Ξενοδοχείο ο παράδεισος” του Ζορζ Φεντώ, “Λοκαντιέρα” του Κάρλο Γκολντόνι, “Καινούργια σελίδα” του Νιλ Σάιμον, ενώ συμμετείχε στις επιθεωρήσεις “Γελάς, Ελλάς, Αγελάς” και “Χορός του Οζαλ…όγγου”. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 συνεργάστηκε με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου και ερμήνευσε τον Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ (1990) και τον ‘Αμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (1991 και 1992).

Την περίοδο 1993-1995 ακολούθησε η συνεργασία του με τον Ρώσο σκηνοθέτη Γιούρι Λιουμπίμοφ στον “Γλάρο” του Αντόν Τσέχοφ, τους “Δανειστές” του ‘Αουγκουστ Στρίντμπεργκ και τον “Βυσσινόκηπο” του Τσέχοφ. Το 1997 ερμήνευσε τον Δον Ζουάν του Μολιέρου σε παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, ενώ πρωταγωνίστησε και σε άλλες παραστάσεις. Το 2000 συνεργάστηκε ξανά με το Αμφιθέατρο ερμηνεύοντας τον Φάουστ του Γιόχαν Γκαίτε.

Την περίοδο 2000-2001 πρωταγωνίστησε στο έργο “Ο θαυματοποιός” του Μπράιαν Φρίελ στο Απλό Θέατρο για το οποίο απέσπασε το Βραβείο Ερμηνείας Αιμίλιος Βεάκης. Το 2003 συνεργάστηκε ξανά με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» και πρωταγωνίστησε στην παράσταση “Προσωπική συμφωνία” του Ρόναλντ Χάργουντ, η οποία γνώρισε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία για δύο σεζόν, ενώ συμμετείχε και στη μουσική παράσταση-αφιέρωμα των μαθητών της σχολής του Θεάτρου Τέχνης στους Κάρολο Κουν και Μάνο Χατζιδάκι “Ο ύμνος στους θεούς ας πάει” σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου.

Το 2004 πρωταγωνίστησε στις “Τρεις αδελφές” του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς και το 2007 πρωταγωνίστησε στην “Επιστροφή” του Τζόζεφ Κόνραντ, όπου τιμήθηκε για την ερμηνεία του με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού. Το 2008 πρωταγωνίστησε στην “Επιστροφή της γηραιάς κυρίας” του Φρίντριχ Ντίρενματ και το 2009 στον “Βυσσινόκηπο” του Τσέχοφ στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.

Το 2010 έπαιξε στο βραβευμένο έργο “Ο θεός της σφαγής” της Γιασμίνα Ρεζά και την περίοδο 2011-2013 στην παράσταση “Ο δρόμος περνάει από μέσα” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, ενώ το 2012 ερμήνευσε τον Πατέρα του ‘Αουγκουστ Στρίντμπεργκ. Την περίοδο 2014-2015 ερμήνευσε τον Θείο Βάνια του Αντόν Τσέχοφ. Το 2016 πρωταγωνίστησε στην παράσταση “Από τη σιωπή έως την άνοιξη” του Λεωνίδα Προυσαλίδη, τη διετία 2017-2018 στους “Ήρωες” του Ζεράρ Σιμπλερά σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγεβιτς, όπου και τιμήθηκε για την ερμηνεία του με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού 2018 και το 2019 στο βραβευμένο έργο της Μαρίλια Σαμπέρ “Τόρες Ένας αληθινός καουμπόι”.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά του Γιάννη Φέρτη στο Αρχαίο Θέατρο, τον ελληνικό κινηματογράφο (πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 ταινίες) και την τηλεόραση (έπαιξε σε περισσότερες από 15 σειρές, με σημαντικότερες τη “Δασκάλα με τα χρυσά μάτια” και τον “Συμβολαιογράφο” το 1979), ενώ είχε «δανείσει» την ιδιαίτερα εκφραστική φωνή του σε πολλές διαφημίσεις για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Είχε επίσης τραγουδήσει -αξέχαστο παραμένει το “Σαν με κοιτάς“, ντουέτο που έκανε το 1971 μαζί με την Αφροδίτη Μάνου και χρησιμοποιήθηκε ως ηχητική επένδυση για την ταινία “Εκείνο το καλοκαίρι”- , ενώ συμμετείχε σε τραγούδια και ως αφηγητής. Όπως για παράδειγμα το 1972 στο τραγούδι “Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω” του Γιώργου Νταλάρα, αλλά και στα κομμάτια “Τραγούδι του παλιού καιρού” και “Ελένη” του Μανώλη Μητσιά από τον δίσκο Αργοναύτες.

Φωτογραφίες: NDP

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΕΛΛΑΔΑ

Στο νοσοκομείο ο Λάκης Λαζόπουλος: Χτύπησε στο κεφάλι

Στο νοσοκομείο ο Λάκης Λαζόπουλος μετά από λιποθυμικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου Θάνου Βάγιου στο Πρωινό, ο Λάκης Λαζόπουλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Υγεία», καθώς ζαλίστηκε και χτύπησε το κεφάλι του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να του κάνουν οι γιατροί ράμματα.

Στον Λάκη Λαζόπουλο έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις  ενώ το περιστατικό συνέβη μετά το τέλος των παραστάσεων του στο θέατρο, όταν όλος ο θίασος βρισκόταν σε κεντρικό εστιατόριο.

Ο Λάκης Λαζόπουλος αναμένεται να πάρει σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου, εξιτήριο.

 

YouTube video player
TLIFE
https://www.tlife.gr/eidhseis-nea/media/sto-nosokomeio-o-lakis-lazopoulos-xtypise-sto-kefali/1512246/
Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Η απόφαση της δικαιοσύνης για την τραγωδία – Έξι μόνο ένοχοι

Η απόφαση της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στο Μάτι έκρινε ότι ένοχοι είναι μόνο έξι πρόσωπα. Οι συγγενείς αντέδρασαν φωνάζοντας, «ντροπή σας», σύμφωνα με το newsit.gr.

Την απόφασή του επί της ενοχής των 21 κατηγορουμένων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι ανακοίνωσε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών το πρωί της Μεγάλης Δευτέρας (29.04.24), έπειτα από μακρά ακροαματική διαδικασία. Συνολικά το δικαστήριο έκρινε ενόχους 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους με συγγενείς θυμάτων που βρίσκονταν στην αίθουσα να φωνάζουν ντροπή σας προς το δικαστήριο .

Ειδικότερα με την απόφαση του το δικαστήριο ακολούθησε την εισαγγελική πρόταση και κήρυξε ενόχους τους Σωτήρη Τερζούδη τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου) Βασίλη Ματθαιόπουλο τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα), Ιωάννη Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια) Νικόλαο Παναγιωτόπουλο τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων), Χαράλαμπο Χιώνη τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης, ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης.

Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχο δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελο Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνη Παλπατζή τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.

TLIFE

Μάτι: Η απόφαση της δικαιοσύνης για την τραγωδία – Έξι μόνο ένοχοι

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Αυτός είναι ο λόγος που ανακοίνωσαν τώρα το διαζύγιο

Αθηνά Οικονομάκου και Φίλιππος Μιχόπουλος ανακοίνωσαν το διαζύγιό τους την Παρασκευή 26 Απριλίου μέσα από μία ανακοίνωση.

Σχολιάζοντας το θέμα του χωρισμού στο Happy Day, η Σταματίνα Τσιμτσιλή αποκάλυψε τον λόγο που η ηθοποιός και ο επιχειρηματίας επέλεξαν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να γνωστοποιήσουν την αλλαγή στην προσωπική τους ζωή.

Ειδικότερα, η Σταματίνα Τσιμτσιλή είπε για την Αθηνά Οικονομάκου και τον Φίλιππο Μιχόπουλο: «Την Παρασκευή δεχτήκαμε κάποια τηλεφωνήματα ότι θα έρθει μία ανακοίνωση, ένα δελτίο Τύπου για ένα ζευγάρι που χωρίζει. Τελικά στις 5 το απόγευμα ήρθε η κοινή ανακοίνωση της Αθηνάς Οικονομάκου και του Φίλιππου Μιχόπουλου.

Θέλω να σας πω, επειδή έτυχε και το συζήτησα, το παρασκήνιο γι’ αυτή την ανακοίνωση είναι -επειδή πολλοί είπαν ‘τι είναι στο Μπάκιγχαμ για να βγάλουν ανακοίνωση;’ – ότι επειδή τα σχολεία κλείνουν το Πάσχα και τα παιδάκια τους είναι ανήλικα αλλά όχι τόσο μικρά ώστε να μην ανοίξουν μία κουβέντα στο σπίτι τους μία κουβέντα που να αφορά τους γονείς τους, προτίμησαν να σκάσει αυτή η είδηση αφού είχαν κλείσει τα σχολεία για Πάσχα, ώστε να υπάρχουν 15 μέρες, να γίνουν όποια σχόλια γίνουν και να έχουν αυτοί τον έλεγχο στο τι θα δουν τα παιδιά τους.

Επειδή έτυχε και ήμασταν παρέα στα γενέθλια της Μαριέττας, ήταν ένα πολύ ευτυχισμένο ζευγάρι και πολύ αγαπημένο. Και όσα προβλήματα κι αν πέρασαν, έκαναν συνειδητή προσπάθεια να σώσουν τη σχέση τους».

Στη συνέχεια, η Σταματίνα Τσιμτσιλή είπε: «Εγώ εκτιμώ όταν δύο άνθρωποι ώριμοι που έχουν αποκτήσει παιδάκια, το παλεύουν μέχρι τέλους. Το ότι δεν τα καταφέρνουν και παίρνουν τέτοια απόφαση, είναι σεβαστή κι εκείνοι ξέρουν καλύτερα. Πήγαν σε σύμβουλο γάμου, έκαναν προσπάθειες συμφιλίωσης πέρα από τα όποια ζητήματα είχαν…».

Δες περισσότερα παρακάτω:

TLIFE

Αθηνά Οικονομάκου – Φίλιππος Μιχόπουλος: Αυτός είναι ο λόγος που ανακοίνωσαν τώρα το διαζύγιο

 

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ