Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από 14 έως 23 Ιουλίου, το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δίνει ραντεβού στην πόλη του χορού

Με τίτλο «(Επι)Στροφή στο Σώμα», το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, πιστό στο ραντεβού του, έρχεται και φέτος στην πόλη του χορού, στην Καλαμάτα, «ξετυλίγοντας» ένα πλούσιο διεθνές πρόγραμμα. Από 14 έως 23 Ιουλίου, έναν χρόνο προτού… τριανταρίσει, το καταξιωμένο σε όλο τον κόσμο Φεστιβάλ σύγχρονου χορού, θα φιλοξενήσει χορογράφους, χορευτές και δασκάλους από 10 χώρες από τέσσερις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη, την Αμερική και την Αφρική.

Ο σύγχρονος χορός, από όλα τα πλάτη και μήκη της γης, αντιπροσωπεύεται μέσα από 17, συνολικά, παραγωγές, 9 ομάδων από την Ελλάδα και 7 από το εξωτερικό. Μεταξύ των τελευταίων είναι ο πιο αναγνωρισμένος διεθνώς χορογράφος της Κίνας Tao Che και η ομάδα χορού Tao Dance Theater που παρουσιάζουν σε συνεργασία με την Μπιενάλε Χορού Βενετίας την παράσταση 11 -η οποία θα ανοίξει και τις «πόρτες» του Φεστιβάλ στις 14 Ιουλίου στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας-, οι Καναδοί Out Innerspace Dance Theatre & Film Society, οι οποίοι έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ο πολυβραβευμένος Marco da Silva Ferreira από την Πορτογαλία

Στο Φεστιβάλ περιλαμβάνονται, επίσης, 8 παράλληλες εκδηλώσεις και ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης επαγγελματιών, καθώς και ένα πρόγραμμα εργαστηρίων χορού και κίνησης για διάφορες ηλικίες και ομάδες πληθυσμού. Στο αμιγώς καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται οι παραστάσεις της Κεντρικής Σκηνής και του Black Box του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, καθώς και οι παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και σε 3 πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Παράλληλα, από τις 6 έως τις 23 Ιουλίου θα διεξαχθούν τα σεμινάρια και εργαστήρια του εκπαιδευτικού προγράμματος για επαγγελματίες και ειδικές ομάδες κοινού.

«Θέλουμε να μιλήσουμε για την ολότητα και τη φυσικότητα του σώματος. Θέλουμε να μιλήσουμε για το τι σημαίνει να είσαι ζωντανός και θνητός. Δεν μιλάμε ούτε για το σώμα ως βιολογική οντότητα ούτε ως σύμβολο εννοιών αλλά ως τον αυθεντικό τόπο της ύπαρξης κάθε προσώπου, ως εκδήλωση της ίδιας της ζωής μαζί με το de facto δέος, μυστήριο και σεβασμό που αυτό μάς γεννά. Το φετινό πρόγραμμα, λοιπόν, ονομάζεται (Επι)Στροφή στο Σώμα και μας καλεί να δούμε το ανθρώπινο σώμα ως έναν τόπο αποκάλυψης της ίδιας της ζωής, έναν ποιητικό τόπο βιωμένης γνώσης, ατομικής και συλλογικής εμπειρίας», δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Λίντα Καπετανέα, σήμερα, από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης όπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, του δημάρχου Καλαμάτας Αθανάσιου Βασιλόπουλου και του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Η Λ. Καπετανέα αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της σχέσης της ελληνικής κοινωνίας με την τέχνη και ειδικότερα με τους καλλιτέχνες της. «Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα του κλάδου μας, όπως κυρίως εκφράστηκαν από τη νέα γενιά σπουδαστών, οφείλουμε όλοι να συναισθανθούμε το αληθινό διακύβευμα που δεν είναι άλλο από τον σεβασμό και την αναγνώριση του ίδιου του επαγγέλματος του καλλιτέχνη στις παραστατικές τέχνες», σημείωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ. «Όλοι οι καλλιτέχνες που φιλοξενούμε στην Καλαμάτα, Έλληνες και ξένοι, είναι στα μάτια μας συνάδελφοι και γνωρίζουμε με πόσο κόπο έχουν κατακτήσει το επίπεδο της δουλειάς τους ώστε να μπορούν να παρουσιάσουν το έργο τους σε όλους εμάς. Ο χορός στην Ελλάδα, παρά το αρτιότατο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, παραμένει ένας κλάδος του σύγχρονου πολιτισμού με πολλές ανάγκες ως προς τις υποδομές, το μέγεθος και τη διάρκεια των παραγωγών, την κρατική χρηματοδότηση και τους όρους εργασίας και απαιτείται μια ολοκληρωμένη θεώρηση και πολιτική για την αναβάθμισή του. Ας ευαισθητοποιηθεί και ας αγκαλιάσει η ελληνική κοινωνία ένα πολύτιμο μέλος της χωρίς το οποίο θα είναι πραγματικά φτωχότερη σε φαντασία, όραμα, ευαισθησίες και αξίες. Ας συμβάλλουμε όλοι, με όποια μέσα διαθέτουμε ώστε να διορθωθούν οι χρόνιες στρεβλώσεις κάτι που εκτιμώ πώς χρειάζεται χρόνο, γιατί απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό, αλλά μπορεί να επιτευχθεί», συμπλήρωσε κλείνοντας την παρουσίαση.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ https://kalamatadancefestival.gr/

Χαιρετισμοί

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού σε αυτά τα 29 χρόνια έχει καθιερωθεί ως ένας διεθνής θεσμός καταξιωμένος και ποιοτικός», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτηρίζοντας τη φετινή διοργάνωση «προάγγελο του 30ού Φεστιβάλ, μια επέτειο η οποία θα πρέπει να γιορταστεί πραγματικά, να γίνουν κάποια πράγματα περισσότερο από τα συνηθισμένα, γιατί δεν ήταν εύκολο ένα Φεστιβάλ σύγχρονου χορού να ξεκινήσει και να καθιερωθεί αυτές τις δεκαετίες».

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, «μια υποδομή η οποία ξεπερνά τα όρια της πόλης και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ένας θεσμός εθνικής εμβέλειας, γι’ αυτό και πρέπει να συγκεντρώσει τα υπόλοιπα χρόνια όλη του τη δυναμική ώστε τα δρώμενα και τα τεκταινόμενα στον σύγχρονο χορό να έχουν αφετηρία και προορισμό την Καλαμάτα». «Το ΥΠΠΟΑ», συνέχισε η υπουργός, «στήριξε συστηματικά αυτά τα χρόνια με ένα ποσό 400.000 ευρώ τον χρόνο και κατά περίπτωση κάτι περισσότερο στις έκτακτες επιχορηγήσεις, όμως επί της ουσίας η Πολιτεία έχει δώσει γύρω στα 25 με 30 εκατ. για το Μέγαρο Χορού, ακριβώς επειδή πιστεύει σε αυτόν τον θεσμό. Έτσι λοιπόν και φέτος και τα επόμενα χρόνια -η προγραμματική σύμβαση έχει ανανεωθεί- θα υπάρχει η σταθερή αυτή χρηματοδότηση των 400.000 ευρώ», επισήμανε η Λ. Μενδώνη, τονίζοντας ότι «με τους εταίρους, δηλαδή την περιφέρεια και τον δήμο, θα πρέπει να επαναξετάσουμε λίγο τον σχεδιασμό, όχι για κανέναν άλλον λόγο, είναι απόλυτα σωστός, απλώς για να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο σημεία που και η καλλιτεχνική διευθύντρια αλλά και ο δήμος κρίνουν ότι πρέπει να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο».

Στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και ο Ν. Γιατρομανωλάκης, τονίζοντας ότι «είναι ένας χώρος πολιτισμού της Καλαμάτας και της Ελλάδας ο οποίος πρέπει να στηριχτεί και να βρει τα πατήματά του, όχι μόνο οικονομικά αλλά και σε ένα μοντέλο λειτουργίας το οποίο θα καταστεί βιώσιμος, αλλά και να παράγει πολιτισμό όλες τις εποχές του χρόνου. Κι αυτό πρέπει να είναι το στοίχημα της Καλαμάτας για τον χορό», επισήμανε.

«Το 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συμπληρώνει φέτος 29 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πατρίδας μας. Ένα Φεστιβάλ που ενισχύεται χρόνο με τον χρόνο, που αποτελεί έναν σημαντικό πολιτιστικό θεσμό, σημείο αναφοράς όχι μόνο για την Καλαμάτα, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Ελλάδα αλλά για όλο τον πολιτισμένο κόσμο», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ενώ από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας έκανε λόγο για ένα «ένα εγχείρημα περιφερειακό που είναι καταξιωμένο διεθνώς» και που «ως περιφέρεια έχουμε συνείδηση της αξίας του γι’ αυτό και επιχορηγείται από εμάς με το ποσό των 80.000 ευρώ».

Ελένη Μάρκου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκλεκτοί μουσικοί της ΚΟΑ στο πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών με μελωδίες από τη Βιέννη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, εκλεκτοί μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μας εισάγουν στο πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών με μελωδίες από τη…Βιέννη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on (Μόρφω Παπαδημητρίου – βιολί, Κώστας Καραγεωργόπουλος – βιολί, Αλέξανδρος Παπανικολάου – βιόλα,Ήβη Παπαθανασίου – βιολοντσέλο) μας καλεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με ένα πρόγραμμα που συγκινεί.

Ερμηνεύονται έργα συνθετών που έζησαν και έδρασαν στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τρεις συνθέτες, τρεις διαφορετικές εποχές, μία πόλη.

Ξεκινώντας από το Τέταρτο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Μπετόβεν. Σύνθεση θυελλώδη, γεμάτη ένταση.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται μια εκδοχή του κατανυκτικού κουαρτέτου εγχόρδων Fratres, του 88χρονου σήμερα Εσθονού συνθέτη Άρβο Περτ.

Τέλος, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του «συνθέτη του Θεού» Άντον Μπρούκνερ, θα ακουστεί το Κουαρτέτο εγχόρδων του σε ντο ελάσσονα.

 

Το πρόγραμμα

 

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)

Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 αρ.4

 

ΑΡΒΟ ΠΕΡΤ (γεν. 1935)

Fratres (εκδοχή για κουαρτέτο εγχόρδων)

 

ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824 – 1896)

Κουαρτέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on

Μόρφω Παπαδημητρίου, βιολί

Κώστας Καραγεωργόπουλος, βιολί

Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιόλα

Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο

 

Στις 19:00, μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, θα προηγηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Τραγούδησε τον «Προσκυνητή» στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

Τον «Προσκυνητή» ερμήνευσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο διάσημο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας τραγουδοποιός ανέβασε βίντεο στο TikTok.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, εμφανίστηκε με την κιθάρα του σε μία αίθουσα του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, όπου τραγούδησε μία πιο τις διαχρονικές επιτυχίες του, τον «Προσκυνητή».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανέβασε το συγκεκριμένο βίντεο στο προφίλ του στο TikTok.

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για μία σόλο συναυλία που θα δώσει στις 22 Απριλίου, στο Columbia, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

NEWSIT

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο Columbia – Τραγούδησε τον «Προσκυνητή» στο κορυφαίο πανεπιστήμιο

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Eden in Ancient Olympia»: Η Τζόυς ΝτιΝτονάτο στέλνει ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη

Η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια της όπερας Τζόυς ΝτιΝτονάτο βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας πριν από λίγες ημέρες για να κινηματογραφήσει το «Eden», ένα ρηξικέλευθο πρότζεκτ που αποσκοπεί στην αφύπνιση του κοινού σχετικά με την κλιματική κρίση. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις 6, 7 και 8 Απριλίου, και η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει παγκοσμίως τον Ιούλιο, παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

 

Το «Eden» είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συναυλία. Είναι μια υπερβατική εμπειρία που μιλάει για την επείγουσα ανάγκη προστασίας της φύσης. Έχει συγκινήσει και ενεργοποιήσει το κοινό στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, συνδυάζοντας τη διαχρονική ομορφιά της μπαρόκ και της κλασικής μουσικής με ένα στοχευμένο κάλεσμα για δράση για την προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

 

Η διοργάνωση αυτού του σημαντικού γεγονότος, λίγες ημέρες πριν από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, έχει βαθιά σημασία. Αυτός ο εμβληματικός τόπος, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενσαρκώνει τις διαχρονικές αξίες της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού. Σε αυτή την ιστορική τοποθεσία, η διεθνούς φήμης μεσόφωνος και η ομάδα της ενώνουν τις δυνάμεις τους με το World Human Forum για να τιμήσουν το πνεύμα του Ολυμπισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης της ζωής στον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές.

 

«Οι καιροί αυτοί ζητούν επειγόντως από την ανθρωπότητα να αναδείξει την καλύτερή της πλευρά για να ξεπεράσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Αρχαία Ολυμπία, μαζί με αυτή τη διαχρονική και γεμάτη έμπνευση μουσική, φωτίζουν τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό τόπο, το “Eden” μας καλεί να ενωθούμε με ελπίδα, να υψώσουμε τις φωνές μας σε ένα κοινό σκοπό και να συνδεθούμε βαθύτερα, και με πολύ μεγαλύτερη φροντίδα, με τον κόσμο γύρω μας» σημειώνει η Τζόυς ΝτιΝτονάτο.

 

Την ΝτιΝτονάτο πλαισιώνει η συναρπαστική ορχήστρα Il Pomo d’Oro, με μουσικούς από όλο τον κόσμο, που διευθύνει ο Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας αλλά και ευθύνης. Στην παραγωγή της Αρχαίας Ολυμπίας, που σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος Ολιβιέ Σιμοννέ, η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια έχει προσκαλέσει τρία παιδικά χορωδιακά σχήματα: την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το σύνολο Chœur ECLATS από τη Γαλλία και τη διαπολιτισμική χορωδία νέων El Sistema Greece. Σε μια ιστορική στιγμή, ενώνονται για να τραγουδήσουν από κοινού τον Ολυμπιακό Ύμνο σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Αυτή η συμβολική προσέγγιση ενσαρκώνει το πνεύμα της ενότητας και της συνεργασίας που βρίσκεται στην καρδιά των Ολυμπιακών αξιών.

 

Η ταινία «Eden in Ancient Olympia» είναι μια πρωτοβουλία του World Human Forum, σε παραγωγή του World Human Forum, του ZDF/ARTE, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της UNITEL.

 

Η Τζόυς ΝτιΝτονάτο επιστρέφει αύριο (16/4) στην Αρχαία Ολυμπία για να ερμηνεύσει τον Ολυμπιακό Ύμνο στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι 2024.

ΦΩΤΟ credit WHF Stephan TalneauTalneau

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ